utworzone przez ParaKulinarni

Składniki:

  • 500g ugotowanych ziemniaków (mączystych)
  • 100g mąki pszennej
  • 100g sera cheddar
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania

Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub rozgniatamy praską na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, śmietanę, jajka, proszek do pieczenia, sodę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starty ser cheddar i łączymy z masą ziemniaczaną. Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Rozkładamy powstałą masę i pieczemy 6 minut. Gofry możemy podawać na różne sposoby. My proponujemy z łyżką kwaśnej śmietany, rzodkiewką i awokado lub z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem.

Facebook
Instagram
Tiktok