utworzone przez ParaKulinarni
Składniki:
- 500g ugotowanych ziemniaków (mączystych)
- 100g mąki pszennej
- 100g sera cheddar
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- Sól
- Pieprz
- Olej
Sposób przygotowania
Ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa lub rozgniatamy praską na gładką masę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, śmietanę, jajka, proszek do pieczenia, sodę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starty ser cheddar i łączymy z masą ziemniaczaną. Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Rozkładamy powstałą masę i pieczemy 6 minut. Gofry możemy podawać na różne sposoby. My proponujemy z łyżką kwaśnej śmietany, rzodkiewką i awokado lub z jajkiem sadzonym i chrupiącym boczkiem.