utworzone przez Kocham Gotować
Składniki:
- 400 g ziemniaków typu BC
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 gałązka rozmarynu,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia.
Fasolka:
- 1 puszka fasolki cannellini
- 250 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotuj przez około 8 minut, do momentu aż będą al dente. Następnie ostudź je w zimnej wodzie, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do ziemniaków dodaj jajko, skrobię ziemniaczaną i całość dopraw, solą, pieprzem oraz rozmarynem. Masę dokładnie wymieszaj i uformuj z niej płaskie kotleciki w kształcie trójkąta. Hashbowny smaż na głębokim do momentu aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odstaw hashbrowny na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiernej ilości tłuszczu. Fasolkę odcedź i opłucz, następnie przełóż do rondelka, dodaj passatę i całość gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Kiedy fasolka zgęstnieje i wszystkie składniki połączą się ze sobą dopraw ją cukrem, octem oraz solą. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu usmaż jajka tak jak lubisz i przejdź do wykładnia wszystkich komponentów.