utworzone przez Kulinarny Ja

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 por
  • 1 pietruszka (korzeń
  • 1/2 selera (korzeń)
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 80g kiełbasy chorizo
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:
Na maśle z dodatkiem oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kotkę, czosnek, pora i liście laurowe. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę i selera. Całość przesmażyć. Następnie wyłowić liście laurowe i dość pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Całość zalać wodą ok. 1,5l i gotować aż warzywa zmiękną. Do zupy dodać kwaśną śmietanę i zblendować na krem. Doprawić solą do smaku i zagotować na ogniu. Na suchej patelni przesmażyć pokrojone chorizo i serwować je jako dodatek do zupy krem. Smacznego.

Facebook
Instagram
Tiktok