utworzone przez Kulinarny Ja
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 1 por
- 1 pietruszka (korzeń
- 1/2 selera (korzeń)
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 80g kiełbasy chorizo
- olej do smażenia
- sól do smaku
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
Na maśle z dodatkiem oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kotkę, czosnek, pora i liście laurowe. Dodać obraną i pokrojoną pietruszkę i selera. Całość przesmażyć. Następnie wyłowić liście laurowe i dość pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Całość zalać wodą ok. 1,5l i gotować aż warzywa zmiękną. Do zupy dodać kwaśną śmietanę i zblendować na krem. Doprawić solą do smaku i zagotować na ogniu. Na suchej patelni przesmażyć pokrojone chorizo i serwować je jako dodatek do zupy krem. Smacznego.