utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje

Idealnie danie wysokobiałkowe po treningu siłowym. Odpowiednia podaż białka jest niezbędna w okresie budowy masy mięśniowej. Ten pomysł na danie jest bardzo obfity, dzięki czemu nasz organizm łatwiej przyswoi białko i szybciej pozowali zauważyć efekty po treningu.

Smaczny przepis, zwłaszcza gdy nie wiemy co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu. W połączeniu z serem, szynką i jajkami zasmakuje każdemu. Można je jeść na śniadanie lub kolacje i wcale nie zawiera dużo czasu na przygotowanie.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 150g szynki
  • 100g sera żółtego tartego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę słodką, czosnek, zioła, oliwę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wykładamy ziemniaki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz szynkę w mniejsze plasterki. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Na koniec wbijamy trzy jajka doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem około 6-7 minut. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Facebook
Instagram
Tiktok