utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje
Idealnie danie wysokobiałkowe po treningu siłowym. Odpowiednia podaż białka jest niezbędna w okresie budowy masy mięśniowej. Ten pomysł na danie jest bardzo obfity, dzięki czemu nasz organizm łatwiej przyswoi białko i szybciej pozowali zauważyć efekty po treningu.
Smaczny przepis, zwłaszcza gdy nie wiemy co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu. W połączeniu z serem, szynką i jajkami zasmakuje każdemu. Można je jeść na śniadanie lub kolacje i wcale nie zawiera dużo czasu na przygotowanie.
Składniki:
- 5-6 ziemniaków
- 1 cebula
- 150g szynki
- 100g sera żółtego tartego
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy paprykę słodką, czosnek, zioła, oliwę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wykładamy ziemniaki i smażymy do zarumienienia. Dodajemy cebule pokrojoną w kostkę oraz szynkę w mniejsze plasterki. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Na koniec wbijamy trzy jajka doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy pod przykryciem około 6-7 minut. Na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.