utworzone przez Jedz Pysznie
Pieczone razem z sezonowymi warzywami szwedzkie ziemniaki Hasselback. Pyszna i efektowna przekąska, która idealnie sprawdzi się przed treningiem, aby dostarczyć dużą ilość węglowodanów.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- ulubione warzywa sezonowe
- 10 g oliwy z oliwek
- 10 g masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, rozmaryn
- świeże zioła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Z dwóch stron ziemniaka ułóż drewniane pałeczki i ostrym nożem, na całej długości ziemniaków, zrób nacięcia co 2 mm. Dzięki pałeczkom nie przetniesz ziemniaka do końca. Przygotuj ulubione sezonowe warzywa- u mnie brukselka, dynia, pomidorki, cebula, marchewka. Ziemniaki polej połową oliwy oraz obficie dopraw solą. Wmasuj przyprawy pomiędzy nacięcia. Pozostałe warzywa dopraw pozostałą oliwą, solą i rozmarynem. Na dno naczynia wyłóż warzywa, czosnek, na wierzch ułóż ziemniaki. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 220°C. Zdejmij pokrywkę, ziemniaki posmaruj masłem i piecz kolejne 30 minut, bez przykrycia. Tak przygotowane ziemniaki podawaj posypane świeżymi ziołami.