utworzone przez Kamil Krupicz

Dla wszystkich tych, którzy uwielbiają sport na świeżym powietrzu i muszą coś zdrowego przegryźć w biegu!
Nie tylko sprawdzi się w domu, na obiad, ale także na wynos, do pracy… dla ludzi wiecznie pędzących.
Nie tylko smaczne i pełne zdrowia, ale także bardzo praktyczne i szybkie w przygotowaniu. To co robimy? I bierzesz na wynos?

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 150 g pieczarek
  • 100 g serka wiejskiego
  • 70 g jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 0,5 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w miarę równą kostkę i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż wyschną. Po wyschnięciu kropimy oliwą i opruszamy papryką słodką, solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 25 minut. Następnie myjemy pieczarki i również kroimy w równą kostkę. Na oliwie podsmażamy, dodając szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Jak już będą ładnie zarumienione przekładamy do miski. Następnie robimy sos czosnkowy (jogurt + sprasowany czosnek) i łączymy go z serkiem wiejskim. Po upieczeniu ziemniaków mieszamy wszystko razem (sosik, ziemniaki i pieczarki) Ostatni krok to wzięcie pełnoziarnistej tortilli/wrapa i nałożenie po 1/2 farszu do każdej z nich. Paprykę i cebulkę kroimy w paski i piórka i również dorzucamy. Następnie składamy i podpiekamy na patelni grillowej.

Facebook
Instagram
Tiktok