utworzone przez Kulinarny Ja

SKŁADNIKI na formę do tart o śr. 25 cm:

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 200g masła (schłodzone)
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie do tarty:

  • 300g podgrzybków
  • 2 średnie ziemniaki
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • olej do smażenia

Dodatkowo: forma do tart, papier do pieczenia, fasola Jaś

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plastry.

Do miski przesiać mąkę̨ i sól. Całość́ wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć do formy na tartę. Docisnąć ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstawić do lodówki na 30 min.

Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami fasoli. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190*C na środkowej półce przez 15 min. (grzanie góra-dół).

Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dogadać pokrojone grzyby, całość podsmażyć razem z dodatkiem rozmarynu i odstawić do przestygnięcia. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę kremówkę i przelać do usmażonym grzybów. Całość doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodać 3/4 mozzarelli i wymieszać.

Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylać cześć masy, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i zalać pozostałą częścią masy. Na wierzchu posypać pozostałą mozzarellą.

Tartę piec w temp. 180*C przez 30-35 min. Przed wyjęciem tarty, pozostawić ją w piekarniku na 10-15 min. przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.

Facebook
Instagram
Tiktok