utworzone przez Kulinarny Ja
SKŁADNIKI na formę do tart o śr. 25 cm:
Składniki na kruche ciasto:
- 300g mąki pszennej tortowej typ 450
- 200g masła (schłodzone)
- szczypta soli
- 1 jajko
Składniki na nadzienie do tarty:
- 300g podgrzybków
- 2 średnie ziemniaki
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 150g tartej mozzarelli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- olej do smażenia
Dodatkowo: forma do tart, papier do pieczenia, fasola Jaś
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plastry.
Do miski przesiać mąkę̨ i sól. Całość́ wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć do formy na tartę. Docisnąć ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami fasoli. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190*C na środkowej półce przez 15 min. (grzanie góra-dół).
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dogadać pokrojone grzyby, całość podsmażyć razem z dodatkiem rozmarynu i odstawić do przestygnięcia. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę kremówkę i przelać do usmażonym grzybów. Całość doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodać 3/4 mozzarelli i wymieszać.
Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylać cześć masy, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i zalać pozostałą częścią masy. Na wierzchu posypać pozostałą mozzarellą.
Tartę piec w temp. 180*C przez 30-35 min. Przed wyjęciem tarty, pozostawić ją w piekarniku na 10-15 min. przy uchylonych drzwiczkach. Smacznego.