utworzone przez Kulinarny Ja

Egzotyczne ziemniaki prosto z Meksyku. Idealne na gorąco lub zimno. Świetnie sprawdzą się na przystawkę oraz jako dodatek do dań mięsnych. Pikantne i wyraziste w smaku. To ziemniaki inne niż wszystkie, w smaku zadowolą nie jednego smakosza.

Składniki:

  • 4-5 szt. średnich ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Jak ziemniaki nabiorą złotego koloru, dodać cebulę posiekaną w kostkę i rozdrobnione ziarna kolendry, całość przesmażyć. Następnie dodać pokrojone chilli, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i czosnkiem. Wszystko razem smażyć ok. 2-3 min. Pod koniec dodać pomidora pokrojonego w kostkę i chwilę smażyć. Smacznego.

Facebook
Instagram
Tiktok