utworzone przez Kulinarny Ja
Egzotyczne ziemniaki prosto z Meksyku. Idealne na gorąco lub zimno. Świetnie sprawdzą się na przystawkę oraz jako dodatek do dań mięsnych. Pikantne i wyraziste w smaku. To ziemniaki inne niż wszystkie, w smaku zadowolą nie jednego smakosza.
Składniki:
- 4-5 szt. średnich ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Jak ziemniaki nabiorą złotego koloru, dodać cebulę posiekaną w kostkę i rozdrobnione ziarna kolendry, całość przesmażyć. Następnie dodać pokrojone chilli, doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i czosnkiem. Wszystko razem smażyć ok. 2-3 min. Pod koniec dodać pomidora pokrojonego w kostkę i chwilę smażyć. Smacznego.