utworzone przez Kulinarne Przygody

pojedynek v Ziemniaczana zapiekanka z cukinią i pomidorem

Zdrowo, kolorowo, smacznie i zdrowo.

Potrzebujesz szybkiego w przygotowaniu dania po treningu? Przygotuj tą pyszną zapiekanką, ona sprawdzi się na drugie śniadanie, obiad czy kolacje.

Prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę dostępne są w sklepach przez cały rok. Danie jest pożywne i sycące. To Idealny posiłek po treningu.

Składniki:

  • Ziemniaki 5 średnich sztuk
  • Cukinia średnia 400g
  • Pomidor średniej wielkości
  • Cebula czerwona mała
  • Ser tarty 100 g (u mnie parmezan 70 g i 30 g mozzarella)
  • Czosnek ząbek
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Olej 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, przekroić na pół, gotować w osolonej wodzie 5 minut od zagotowania wody.

Przestudzone ziemniaki, cukinię, pomidora i cebulę pokroić w niezbyt grube plasterki.

Do miski przełożyć cukinię, ziemniaki i cebulę. Dodać olej, sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek. Warzywa natrzeć dokładanie przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego układać naprzemiennie wszystkie warzywa pionowo. Posypać startym serem. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 35 minut, a następnie ok. 10 minut bez przykrycia. Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok