utworzone przez Kamil Krupicz
Idealny pomysł na niebanalne śniadanko w stylu farmerskim! Bo z czym kojarzy się farma? Dużo warzywek, kolorowo i oczywiście bogato!
Frittata to zapiekanka z masy jajecznej i ziemniaków często podawana na śniadanie we Włoszech i Hiszpanii! Ale dlaczego nie zrobić wersji polskiej z polskimi dodatkami dostępnymi na polskiej wsi? Przecież wszystko co Polskie jest pyszne! Do frittaty zwykle dodajemy sery (gorgonzola piccante, mozzarella, feta czy też parmezan) ja dodam polski ser – nasz sławny pyszny oscypek i polskie warzywa brokuły, cebulkę i paprykę. Cóż̇ za raj dla podniebienia z rana! I od razu lepszy humor na cały dzień́!
Składniki:
- 200g ziemniaczków
- 6 jajek
- 100g brokułów
- 1/2 papryki czerwonej
- poł cebulki
- 40g sera typu oscypek
- Garść pokrojonego pora
- Dwa średnie plasterki boczku pokrojonego w kostkę
Sposób przygotowania:
Ziemniaczki kroimy w ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Zalewamy wodą, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Mają się̨ gotować́ przez 4 minuty od zagotowania. Na ostatnią minutkę̨ wrzucamy brokuły i paprykę pokrojoną w kostkę. Odsączamy. Drobno pokrojoną cebulkę̨ szklimy na niewielkiej ilości oliwy razem z boczkiem i porem. Jajka wbijamy do miski i mocno trzepiemy, doprawiając solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaczki, brokuły, paprykę i zalewamy masą jajeczną połączoną z cebulką, boczkiem i porem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na około 25 minut, ale może potrzebować́ troszeczkę̨ więcej – obserwuj! Po upieczeniu daj jej chwile odsapnąć́, w końcu też byś́ się̨ zmęczył/zmęczyła w takim ukropie!
Smacznego!