utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje
W sezonie jesienno- zimowym dynia to główny produkt, który sprawdzi się świetnie do dań obiadowych. Chrupiące placuszki ziemniaczano- dyniowe to prosty, łatwy do wykonania przepis. Są delikatne i idealne dla osób, którym znudziła się klasyczna wersja placków ziemniaczanych. Podane z aromatycznym sosem jogurtowym i dużą ilością przypraw dopełni ich wyrazisty smak. Te danie można zjeść tylko, gdy sezon na dynie jest w pełni.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 500g dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dynie obieramy. Gotowe odsączamy na sitku z nadmiaru płynu. Dynie rownież ścieramy na średnich oczkach. Cebule kroimy w małą kostkę a czosnek drobno siekamy. Tak przygotowane składniki umieszczamy w jednej misce. Dodajemy do nich jajka, mąkę. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy po 2 łyżki porcji ciasta i smażymy z obu stron aż do zarumienienia. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z kwaśną śmietaną.