utworzone przez Po Prostu Pycha

Pizza bianca z ziemniakami i świeżymi ziołami np. oregano, bazylią czy rozmarynem to niezwykle smaczny i sycący posiłek po treningu czy pracy. Ten kaloryczny posiłek fajnie zastąpi klasycznego fast-fooda… Taka propozycja z pewnością szybko Cię nasyci uzupełniając spalone kalorie i wilczy głód po cięższym treningu. Pizza z ziemniakami jest dość często spotykana w Rzymie i tam ją jadłam po raz pierwszy. Przyznam, że na początku byłam nieco zdziwiona takim połączeniem smakowym, ale już po pierwszym kęsie zostałam bardzo pozytywnie zaskoczona. Koniecznie ją wypróbujcie, bo naprawdę warto!

Składniki:

Ciasto:

  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml letniej wody
  • 400 g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • 300 g ziemniaków
  •  Szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 120 g mozzarelli
  • 30 g parmezanu

Sposób przygotowania:

Do miseczki wsypujemy drożdże suche, cukier, łyżkę mąki i 50 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Do dużej miski dodajemy mąkę, sól, oliwę, pozostałą wodę, szczyptę pieprzu oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i nie klejące się do rąk. Odstawiamy na 40 minut, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki (ja mam specjalny nożyk w swojej tarce do warzyw). Wkładamy je do miski i zalewamy lekko osoloną wodą. W tej zalewie zostawiamy ziemniaki na czas wyrastania ciasta, aby nieco zmiękły. Wyrabiamy okrągły placek dłonią – w zależności od tego jak grubą czy cienką pizzę lubicie tym Wasza pizza będzie mieć większą lub mniejszą średnicę. W miseczce mieszamy majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy ziołami prowansalskimi, a także posiekanym świeżym rozmarynem. Następnie posypujemy startym serem mozzarella i parmezanem. Na wierzchu układamy talarki ziemniaczane (oczywiście wcześniej muszą być dobrze odcedzone). Pieczemy w temp. 240 stopni przez 13-15 minut (pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki – będą wtedy bardziej chrupiące). Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok