utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje
Dzięki dodaniu do dania papryczki chili, która ma w sobie kapsaicyne zwiększa się tempo całego metabolizmu. Im bardziej wydajnie pracuje nasz organizm tym tempo spalania tłuszczu jest szybsze. Warto wiec ją dodawać do dań i wprowadzić do codziennego odżywania. Takim pomysłem na danie jest właśnie pikantne curry z kurczakiem i ziemniakami. Nie dość, że smakuje pysznie to także wspomożemy naturalnie nasz organizm do szybszego metabolizmu.
Bardzo wyrazista i mocno pikantna w smaku i do tego idealne na tę porę roku mocno rozgrzewające i dodaje energii.
Składniki:
- 300g ziemniaków
- 150g mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula
- 400g piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ziemniaki obieramy ze skóry dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Cebule kroimy w małą kostkę. Podsmażymy na patelni z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dorzucamy kurczaka i podsmażamy aż do miękkości. Dodajemy ziemniaki, groszek, pomidory w puszce i przyprawy. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!