utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje

Pikantne curry z kurczakiem i ziemniakami
Dzięki dodaniu do dania papryczki chili, która ma w sobie kapsaicyne zwiększa się tempo całego metabolizmu. Im bardziej wydajnie pracuje nasz organizm tym tempo spalania tłuszczu jest szybsze. Warto wiec ją dodawać do dań i wprowadzić do codziennego odżywania. Takim pomysłem na danie jest właśnie pikantne curry z kurczakiem i ziemniakami. Nie dość, że smakuje pysznie to także wspomożemy naturalnie nasz organizm do szybszego metabolizmu.

Bardzo wyrazista i mocno pikantna w smaku i do tego idealne na tę porę roku mocno rozgrzewające i dodaje energii.

Składniki:

  • 300g ziemniaków
  • 150g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ziemniaki obieramy ze skóry dokładnie myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Cebule kroimy w małą kostkę. Podsmażymy na patelni z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dorzucamy kurczaka i podsmażamy aż do miękkości. Dodajemy ziemniaki, groszek, pomidory w puszce i przyprawy. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut aż ziemniaki zmiękną. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok