utworzone przez Kulinarne Przygody

Pieczone łódeczki ziemniaczane
Pieczone ziemniaczki wybierz zawsze jako zdrowszą alternatywę dla smażonych frytek w głębokim tłuszczu. Zdrowe, bo pieczone. Pyszne pikantne ziemniaczki z dodatkiem oliwy, ziół i parmezanu. przygotuj pyszny posiłek, który nie ocieka tłuszczem i bardzo dobrze smakuje. Zanurz ziemniaczaną łódeczkę w czosnkowym sosie i ciesz się ich doskonałym smakiem.

Składniki:

  • Ziemniaki 1 kg
  • Parmezan 50 g
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • olej 5 łyżek
  • Duża szczypta soli
  • Pieprz (wedle uznania)
  • Papryka słodka łyżeczka
  • Papryka ostra (wedle uznania)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, większe przekroić na pół, gotować w osolonej wodzie 5 minut od zagotowania. Po tym czasie odcedzić i przestudzić. Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w łódeczki. Olej połączyć z przyprawami, polać po ziemniakach i wymieszać. Na koniec posypać mąką i tartym parmezanem. Ziemniaczki przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej na opcji air-fryer w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut lub w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. U mnie z pikantnym sosem czosnkowym.

Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok