utworzone przez Kulinarne Przygody
Pieczone ziemniaczki wybierz zawsze jako zdrowszą alternatywę dla smażonych frytek w głębokim tłuszczu. Zdrowe, bo pieczone. Pyszne pikantne ziemniaczki z dodatkiem oliwy, ziół i parmezanu. przygotuj pyszny posiłek, który nie ocieka tłuszczem i bardzo dobrze smakuje. Zanurz ziemniaczaną łódeczkę w czosnkowym sosie i ciesz się ich doskonałym smakiem.
Składniki:
- Ziemniaki 1 kg
- Parmezan 50 g
- Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
- olej 5 łyżek
- Duża szczypta soli
- Pieprz (wedle uznania)
- Papryka słodka łyżeczka
- Papryka ostra (wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, większe przekroić na pół, gotować w osolonej wodzie 5 minut od zagotowania. Po tym czasie odcedzić i przestudzić. Po przestudzeniu ziemniaki pokroić w łódeczki. Olej połączyć z przyprawami, polać po ziemniakach i wymieszać. Na koniec posypać mąką i tartym parmezanem. Ziemniaczki przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej na opcji air-fryer w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut lub w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. U mnie z pikantnym sosem czosnkowym.
Smacznego!