utworzone przez Po Prostu Pycha
Mam dla Was pyszną propozycję na śniadanie czy przekąskę – muffiny ziemniaczane z piekarnika z wiejskimi jajkami, serem i szczypiorkiem. No palce lizać! To zdrowe śniadanie z regionalnymi składnikami. Zostały Ci ziemniaki z dnia poprzedniego? Nie wyrzucaj ich – nie marnuj żywności! Można z nich zrobić te pyszne muffiny ziemniaczane z lokalnymi dodatkami jak np. wiejskie jajka, mąkę z pobliskiego młyna, lokalny ulubiony ser (może być biały lub żółty, a może mieszkasz w górach i masz w zasięgu pyszne oscypki?). Podkręć smak muffinek kiełbasą czy boczkiem z ulubionej wędzarni. Same wysokiej jakości składniki i super efekt końcowy w krótkim czasie!
Składniki:
- 700 g ugotowanych ziemniaków (z dnia poprzedniego)
- 3 małe jajka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- większa szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka pokrojonego sera np. Korycińskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Do przygotowania muffinek ziemniaczanych będą przede wszystkim potrzebne ugotowane ziemniaki (obierz je i na świeżo ugotuj w osolonej wodzie lub użyj tych z dnia poprzedniego). Będzie potrzebne około 700 g ziemniaków – waga po obraniu. Przestudzone ziemniaki dusimy za pomocą tłuczka. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę, mąkę, ser i posiekany szczypiorek. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Nakładamy do silikonowych foremek – mi wyszło 7 sztuk. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!