utworzone przez Kulinarne Przygody

Pyszne pączusie z dodatkiem ziemniaków. Ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, ale powodują ze paczki są pulchne i dłużej zachowują swoja świeżość niż tradycyjne paczki. Delikatne i przepyszne. Zaskocz wszystkich ziemniaczanym deserem. Obiecuję, że na jednym małym pączusiu się nie skończy.

Składniki:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Ziemniaki 500 g
  • Drożdże 50 g
  • Mleko ciepłe 1/4 szklanki
  • Jajko
  • Żółtka 2
  • Cukier 3 łyżki
  • Masło 50 g
  • Sól szczypta
  • Ocet łyżka + cukier i cynamon do obtaczania ciepłych pączków

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do odparowania i przestudzenia. Po tym czasie przecisnąć przez praskę. Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszone drożdże. Za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier, sól, ocet, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może być lekko klejące. Mocno klejące ciasto podsypać mąką. Konsystencja ciasta może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.

Odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, blat posypać mąką i z każdego kawałka ciasto zrobić długi wałeczek. Podzielić nożem na mniejsze kawałki i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na ok.10 minut. W tym czasie nagrzać olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.

Pączki można zamrozić po usmażeniu, jeśli nie zjemy wszystkich od razu.

Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok