utworzone przez Kulinarne Przygody
Pyszne pączusie z dodatkiem ziemniaków. Ziemniaki nie są wyczuwalne w smaku, ale powodują ze paczki są pulchne i dłużej zachowują swoja świeżość niż tradycyjne paczki. Delikatne i przepyszne. Zaskocz wszystkich ziemniaczanym deserem. Obiecuję, że na jednym małym pączusiu się nie skończy.
Składniki:
- Mąka pszenna 500 g
- Ziemniaki 500 g
- Drożdże 50 g
- Mleko ciepłe 1/4 szklanki
- Jajko
- Żółtka 2
- Cukier 3 łyżki
- Masło 50 g
- Sól szczypta
- Ocet łyżka + cukier i cynamon do obtaczania ciepłych pączków
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odstawić do odparowania i przestudzenia. Po tym czasie przecisnąć przez praskę. Do miski wlewamy ciepłe mleko i rozkruszone drożdże. Za pomocą widelca rozcieramy drożdże w mleku, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier, sól, ocet, przestudzone ziemniaki i wyrośnięty rozczyn. Całość wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Gdy ciasto zacznie się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto może być lekko klejące. Mocno klejące ciasto podsypać mąką. Konsystencja ciasta może się różnić w zależności od gatunku ziemniaków.
Odkładamy do miski przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce na ok.45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, blat posypać mąką i z każdego kawałka ciasto zrobić długi wałeczek. Podzielić nożem na mniejsze kawałki i uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem na ok.10 minut. W tym czasie nagrzać olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Pączki można zamrozić po usmażeniu, jeśli nie zjemy wszystkich od razu.
Smacznego!