utworzone przez Kulinarne Przygody

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i mozzarellą

Nie licz kalorii i jedz z apetytem.

Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nigdy ich nie wyrzucaj. Najlepsze danie jakie można przygotować z gotowanych ziemniaków. Pyszne i sycące. Uwielbiane przez Polaków, przygotowywane z różnymi farszami lub bez. To danie nigdy się nie znudzi.

Składniki:

Ciasto:

  • Ziemniaki 500g
  • Jajko 1
  • Mąka pszenna ok. 1/2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki

Farsz:

  • Pieczarki 200g
  • Mozzarella tarta 50g
  • Pomidory suszony 4 sztuki
  • Sól
  • Pieprz

Panierka:

  • Jajko
  • Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Na niewielkiej ilości oleju na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i całość smażyć do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia.

Podsmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać ser oraz pokrojone pomidory. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

Ciasto podzielić na 6 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z kapustą kiszoną. Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok