utworzone przez Kulinarne Przygody
Nie licz kalorii i jedz z apetytem.
Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nigdy ich nie wyrzucaj. Najlepsze danie jakie można przygotować z gotowanych ziemniaków. Pyszne i sycące. Uwielbiane przez Polaków, przygotowywane z różnymi farszami lub bez. To danie nigdy się nie znudzi.
Składniki:
Ciasto:
- Ziemniaki 500g
- Jajko 1
- Mąka pszenna ok. 1/2 szklanki
- Sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
- Pieczarki 200g
- Mozzarella tarta 50g
- Pomidory suszony 4 sztuki
- Sól
- Pieprz
Panierka:
- Jajko
- Bułka tarta
Sposób przygotowania:
Na niewielkiej ilości oleju na patelni podsmażyć cebulę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki i całość smażyć do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia.
Podsmażone pieczarki przełożyć do miski, dodać ser oraz pokrojone pomidory. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
Ciasto podzielić na 6 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.
Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z kapustą kiszoną. Smacznego!