utworzone przez Jedz Pysznie
Po treningu należy uzupełnić zapas węglowodanów, które dostarczą zdrowe i bogate w węglowodany ziemniaki. Drugą ważną rzeczą jest odbudowanie mięśni, czyli dostarczenie białka, które dostarczysz za pomocą twarogu.
Takie kluski możesz podać na słodko z sosem owocowym i jogurtem naturalnym lub wytrawnie w towarzystwie gulaszu.
Składniki:
Kluski:
- 350 g ziemniaków (mączystych)
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajko
- 25 g cukru
- 120 g mąki pszennej + 30 g do podsypania
Sos owocowy:
- 200 g mrożonych/ świeżych owoców
- 10 g cukru
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudzone ziemniaki i twaróg przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko i cukier, całość dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę i zagnieć ciasto, ma być gładkie i jednolite, nie powinno kleić się do dłoni. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką, uformuj z niego wałek, lekko go spłaszcz, następnie pokrój na niewielkie kawałki, tworząc kluski. Kluski gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
W międzyczasie przygotuj sos. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aż owoce zmiękną, a sos zgęstnieje. Kluski podawaj z jogurtem naturalnym i sosem owocowym.