utworzone przez Kamil Krupicz

Pyszna sycąca zupa na jesienne i zimowe wieczory!
Idealnie nada się również dla sportowca, bo prócz witaminy C w bulwach ziemniaka obecne są również witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na przemiany metaboliczne oraz układ pokarmowy i nerwowy. A plastry boczku wzbogacą ją nie tylko smakiem i pięknym wyglądem, ale także dostarczy potrzebne białeczko, a tłuszczyk?

A tłuszczyk- wiadomo- się spali nie tylko w piekarniku 😉

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1.2 bulionu drobiowego lub wege
  • Łyżka cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka tymianku
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 plastry boczku
  • Szczypiorek
  • Łyżka śmietany
  • Łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Pełnoziarniste grzanki

Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w piórka i karmelizujemy na łyżce oliwy z łyżką cukru brązowego (około 20 minut na małym ogniu). Po 15 minutach dorzucamy 2 ząbki czosnku. Do wcześniej przygotowanego bulionu drobiowego lub wege (najbardziej tradycyjny, chudy rosołek) dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i naszą skarmelizowaną cebulkę. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy już będzie mięciutkie wszystko blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką tymianku i łyżeczką słodkiej papryki. W piekarniku układamy plastry boczku i wytapiamy tłuszczyk ( w 200 stopniach około 20 minut). Po 20 minutach wyjdą nam pyszne chipsy z boczku, które wkładamy do zupy. Siekamy drobno szczypior, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Bardzo proste, ale tak pyszne, że kubki smakowe mogą wprost zwariować.

Facebook
Instagram
Tiktok