utworzone przez Kingę Nożyńską – Kuchenne Mecyje

Faszerowane ziemniaki z boczkiem i serem

Cheat day to dzień, w którym możemy pozwolić sobie na małe oszustwo od restrykcji narzuconych codzienną dietą. Takim daniem z pewnością mogą być faszerowane ziemniaki z boczkiem i serem. Można podać je z aromatycznym sosem czosnkowym. Proste, ale efektowne i z pewnością pyszne danie.

Składniki:

  • 6 większych ziemniaków
  • 150g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g tartej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Boczek i cebule kroimy w kostkę. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Wykładamy i na tej samej patelni podsmażamy cebule z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki kroimy na pół i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Przekładamy go do miski i dodajemy masło, śmietanę, cebule podsmażoną z czosnkiem, połowę sera mozzarella oraz boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Wydrążone ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i nadziewamy farszem. Z wierzchu posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut aż do zarumienienia. Gotowe polewamy sosem czosnkowym.

Facebook
Instagram
Tiktok