utworzone przez Po Prostu Pycha
Drożdżowe bułeczki z farszem ruskim, posypane kminkiem z wierzchu są niezwykle smaczne i sycące. Dla mnie to smak dzieciństwa, który na nasze prośby serwowała nam babcia. Są idealne do zabrania na wynos czy do zjedzenia po powrocie z treningu. Forma sycącego, ciepłego posiłku, który można upiec przed samym wyjściem na trening i później po powrocie zjeść jeszcze ciepłe. Takie rozwiązanie idealne na nadchodzące jesienne czy zimowe dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza i po treningu pragniesz zjeść coś ciepłego, a zarazem smacznego i sycącego.
Składniki:
Farsz:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g sera białego w kostce
- 1 płaska łyżka masła
- 1 większa cebula
- sól i czarny pieprz do smaku
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki cukru
- 100 ml letniego mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml letniej wody
- 50 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- kminek do posypania
WYKONANIE:
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę siekamy bardzo drobno, podsmażamy na maśle na małym lub średnim ogniu – do jej zeszklenia.
Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, wtedy rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z podsmażoną cebulą.
Najpierw kruszymy biały ser widelcem, a następnie dodajemy do farszu i mieszamy całość łyżką. Doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i znowu bardzo dokładnie mieszamy.
Rozczyn:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże, a następnie dodajemy cukier, letnie mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, żółtka, letnią wodę, oliwę z oliwek, a także rozczyn drożdżowy. Zagniatamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego) przez około 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, dosypujemy sól i ponownie wyrabiamy przez około 3 minuty aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Z farszu robimy sobie za pomocą dłoni takie kulki ziemniaczane (z około 2-3 płaskich łyżek ziemniaków).
Przenosimy je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiamy przez kilka sekund.
Rozwałkowujemy ciasto na około 1 lub 1,5 cm grubości. Wycinamy kółka za pomocą większego kubka lub małej miseczki śniadaniowej.
Każdą wyciętą część ciasta lekko rozciągamy dłońmi. Nakładamy na środek przygotowaną wcześniej kulkę ziemniaczaną. Zalepiamy szczelnie, aby w trakcie pieczenia farsz nie wypłynął. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.