utworzone przez Kamil Krupicz
Jak wiadomo, mamy zawsze dwa żołądki -ten na słone i ten na słodkie.
Myślicie, że z ziemniaków nie da się wyczarować pysznego ciasta?
No to się nieco zdziwicie!
Można! I nawet bez mąki i bez tłuszczu.
Wilgotne i sprężyste, czyli takie jak tygryski lubią najbardziej… i gąbczaste niczym babka!
Jak mecz dla Ciebie to za mało… to opcjonalnie może dodać trochę paliwa, czyli rumiku (ale to już Twój wybór)
Co potrzebujemy?
- 400 g rozgotowanych ziemniaków (po ugotowaniu waga)
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 40 g startych migdałów
- 50 g kaszy manny
- skórka z jednej cytryny
- 2,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 łyżki rumu (opcja dla chętnych)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch polewa:
- 1/4 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 1,5 garści płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i schłodzić a potem zmielić na puree.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodać starte migdały, skórkę z cytryny i sok z cytryny, rum (opcjonalnie)- ale skoro mecz to za mało, i trochę soli, szczyptę.
Wszystko ładnie zmiksować a następnie dodać kaszę manną z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować.
Na koniec dodać ziemniaki i ponownie zmiksować.
Następnie ubić białko i delikatnie wmieszać je w nasze ciasto (napowietrzając i powoli porcjami).
Wkładamy do tortownicy ok. 26cm średnica, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku na termoobiegu 160 stopni przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze 20 minut w piekarniku, po czym wyjąć i przestudzić.
W czasie pieczenia robimy sosik do polania:
Kremówkę zagotować i dodać do niej czekoladę.
Wylewać na już wystudzone ciacho i posypać płatkami migdałów.
Smacznego!