utworzone przez Kamil Krupicz

Jak wiadomo, mamy zawsze dwa żołądki -ten na słone i ten na słodkie.
Myślicie, że z ziemniaków nie da się wyczarować pysznego ciasta?

No to się nieco zdziwicie!

Można! I nawet bez mąki i bez tłuszczu.
Wilgotne i sprężyste, czyli takie jak tygryski lubią najbardziej… i gąbczaste niczym babka!
Jak mecz dla Ciebie to za mało… to opcjonalnie może dodać trochę paliwa, czyli rumiku (ale to już Twój wybór)

Co potrzebujemy?

  • 400 g rozgotowanych ziemniaków (po ugotowaniu waga)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 40 g startych migdałów
  • 50 g kaszy manny
  • skórka z jednej cytryny
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżki rumu (opcja dla chętnych)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch polewa:

  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 1,5 garści płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Następnie obrać i schłodzić a potem zmielić na puree.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodać starte migdały, skórkę z cytryny i sok z cytryny, rum (opcjonalnie)- ale skoro mecz to za mało, i trochę soli, szczyptę.
Wszystko ładnie zmiksować a następnie dodać kaszę manną z proszkiem do pieczenia i znowu zmiksować.
Na koniec dodać ziemniaki i ponownie zmiksować.
Następnie ubić białko i delikatnie wmieszać je w nasze ciasto (napowietrzając i powoli porcjami).
Wkładamy do tortownicy ok. 26cm średnica, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku na termoobiegu 160 stopni przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu zostawić jeszcze 20 minut w piekarniku, po czym wyjąć i przestudzić.

W czasie pieczenia robimy sosik do polania:
Kremówkę zagotować i dodać do niej czekoladę.
Wylewać na już wystudzone ciacho i posypać płatkami migdałów.

Smacznego!

Facebook
Instagram
Tiktok