Oto marcepanowe pralinki z zaskakującym składnikiem. Ale bez obaw: nikt nie domyśli się, że je… ziemniaki. W dodatku te pralinki możesz jeść bez wyrzutów sumienia – jedna sztuka to tylko 65 kcal, a do tego spora dawka wartości odżywczych z ziemniaków i masła migdałowego. W przeciwieństwie do tradycyjnego marcepana, ta wersja fit zawiera dużo błonnika, witamin: C, E, B, fosforu, magnezu i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętaj tylko, żeby użyć masła migdałowego (lub orzechowego) 100%, czyli bez zbędnych dodatków.

Składniki (na 20 pralinek):

  • 500 g ziemniaków
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła migdałowego (może być też orzechowe)
  • aromat migdałowy
  • 100 g gorzkiej czekolady na polewę

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj i upiecz w skorupkach. Żeby było szybciej, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. Po wystudzeniu obierz ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Rozprowadź masę w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do zamrażalnika. Jak zastygnie, wyjmij i pokrój w prostopadłościany. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Obtaczaj w polewie każdą czekoladkę i układaj na papierze do pieczenia, po czym włóż do lodówki do zastygnięcia.