Kopytka to jedno z tych dań, które chyba każdemu z nas kojarzy się z rodzinnym domem. Ja najbardziej pamiętam kopytka okraszone przesmażoną cebulką na maśle. A próbowaliście już kopytek na słodko? Do tego w połączeniu z dynią i aromatycznym cynamonem? Kopytka ziemniaczano-dyniowe to świetny pomysł na jesienny obiad. Lekkie, w aromatycznym sosie z chrypiącymi orzechami.

Składniki:

  • 500g ziemniaków
  • 500g dyni
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 pomarańcza
  • 6 orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i dynie gotujemy osobno, wystudzamy i przeciskamy przez praskę lub w maszynce do mielenia. Do masy ziemniaczano-dyniowe dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy ruloniki, podsypujemy je mąką i kroimy pod skosem kopytka.

Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie, 1 min. od wypłynięcia. Ugotowane kopytka odcedzamy z wody na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy w nim orzechy. Dodajemy sok z pomarańczy. Chwilę redukujemy i dodajemy zimne masło, które zagęści sos. Doprawiamy cynamonem. Kopytka przekładamy na patelnię z sosem. Całość mieszamy i serwujemy na talerz. Smacznego!