Kopytka to jedno z tych dań, które chyba każdemu z nas kojarzy się z rodzinnym domem. Ja najbardziej pamiętam kopytka okraszone przesmażoną cebulką na maśle. A próbowaliście już kopytek na słodko? Do tego w połączeniu z dynią i aromatycznym cynamonem? Kopytka ziemniaczano-dyniowe to świetny pomysł na jesienny obiad. Lekkie, w aromatycznym sosie z chrypiącymi orzechami.
Składniki:
- 500g ziemniaków
- 500g dyni
- 200g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 pomarańcza
- 6 orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i dynie gotujemy osobno, wystudzamy i przeciskamy przez praskę lub w maszynce do mielenia. Do masy ziemniaczano-dyniowe dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Z ciasta formujemy ruloniki, podsypujemy je mąką i kroimy pod skosem kopytka.
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie, 1 min. od wypłynięcia. Ugotowane kopytka odcedzamy z wody na sicie. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy w nim orzechy. Dodajemy sok z pomarańczy. Chwilę redukujemy i dodajemy zimne masło, które zagęści sos. Doprawiamy cynamonem. Kopytka przekładamy na patelnię z sosem. Całość mieszamy i serwujemy na talerz. Smacznego!