Te pierniczki idealnie nadadzą się na świąteczny stół, ale nie tylko – są tak proste w wykonaniu, że możesz robić je przez okrągły rok. A biorąc pod uwagę fakt, że są zdrowe, nadają się choćby na śniadanie, bo stanowią pełnowartościowy posiłek. Zawdzięczają to swojemu głównemu składnikowi – ziemniakom. W smaku w ogóle ich nie poczujesz, a dostarczysz sobie dużą dawkę błonnika i witaminy C. Te pierniczki mają jeszcze jedną zaletę: od początku są miękkie. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku. Zachowają świeżość przez wiele dni.
Składniki (na 20 pierniczków):
- 300 g ziemniaków
- 50 g mąki kokosowej
- 70 g ksylitolu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyj i upiecz w skorupkach. Żeby było szybciej, możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej. Po wystudzeniu obierz ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm i wycinaj z niego pierniki za pomocą foremek. Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175⁰C i piecz ok. 12 minut.