Pizza to wyjątkowo ciężkie i kaloryczne danie. Spód wykonany z mąki pszennej, bardzo duża ilość sera i mała ilość warzyw sprawiają, że jest to takie danie, na które nie każda osoba może sobie pozwolić. W tym przepisie spód na bazie mąki pszennej został zastąpiony ziemniakami i twarogiem. Dlaczego? Zarówno twaróg, jak i ziemniaki zapewnią nam sytość na długo, ponadto ziemniaki dostarczą wielu cennych składników mineralnych, no i jakby nie patrzeć ziemniaki to warzywo, a to właśnie warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety
Co w tym daniu jest fajnego? Przede wszystkim to, że każdy może wybrać swoje ulubione dodatki. Mogą to być dodatki mięsne, roślinne czy po prostu tradycyjnie ser i pieczarki. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Składniki na ziemniaczano-twarogowy spód:

  • 500g ziemniaków
  • 250g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 40g mąki owsianej/kukurydzianej/pszennej
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta tymianku
  • sól

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną przeciskamy je przez praskę, aby uzyskać konsystencję puree. Następnie w osobnej misce łączymy puree ziemniaczane, twaróg, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi). Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Celsjusza (do momentu zarumienienia).

Składniki na pikantny sos pomidorowy:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu/cukru
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, szczypta pieprzu mielonego

Dodatki:

  • 100g sera żółtego
  • pieczarki, papryka, cebula, cukinia, pomidory, salami itp.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem mieszamy. Sos rozsmarowujemy na upieczonym spodzie ziemniaczano-twarogowym. Na wierzch wykładamy ulubione dodatki (cebulę, paprykę, pomidory, plasterki cukinii). Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 min. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy ją serem starym na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na kilka minut (około 5 min) do rozpuszczenia się sera. Smacznego 😉