Pizza to wyjątkowo ciężkie i kaloryczne danie. Spód wykonany z mąki pszennej, bardzo duża ilość sera i mała ilość warzyw sprawiają, że jest to takie danie, na które nie każda osoba może sobie pozwolić. W tym przepisie spód na bazie mąki pszennej został zastąpiony ziemniakami i twarogiem. Dlaczego? Zarówno twaróg, jak i ziemniaki zapewnią nam sytość na długo, ponadto ziemniaki dostarczą wielu cennych składników mineralnych, no i jakby nie patrzeć ziemniaki to warzywo, a to właśnie warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety
Co w tym daniu jest fajnego? Przede wszystkim to, że każdy może wybrać swoje ulubione dodatki. Mogą to być dodatki mięsne, roślinne czy po prostu tradycyjnie ser i pieczarki. Każdy znajdzie coś dla siebie!
Składniki na ziemniaczano-twarogowy spód:
- 500g ziemniaków
- 250g chudego twarogu
- 2 jajka
- 40g mąki owsianej/kukurydzianej/pszennej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta tymianku
- sól
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy je z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ostygną przeciskamy je przez praskę, aby uzyskać konsystencję puree. Następnie w osobnej misce łączymy puree ziemniaczane, twaróg, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi). Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach Celsjusza (do momentu zarumienienia).
Składniki na pikantny sos pomidorowy:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 łyżka erytrytolu/ksylitolu/cukru
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, szczypta pieprzu mielonego
Dodatki:
- 100g sera żółtego
- pieczarki, papryka, cebula, cukinia, pomidory, salami itp.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem mieszamy. Sos rozsmarowujemy na upieczonym spodzie ziemniaczano-twarogowym. Na wierzch wykładamy ulubione dodatki (cebulę, paprykę, pomidory, plasterki cukinii). Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 min. Po tym czasie wyjmujemy pizzę i posypujemy ją serem starym na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na kilka minut (około 5 min) do rozpuszczenia się sera. Smacznego 😉