Prosty przepis na spektakularne danie. Jego wygląd i smak zachwycą każdego. Możesz zmieniać dodawane przyprawy wedle upodobań. A zamiast sera pleśniowego świetnie sprawdzi się również feta. Te ziemniaki to idealna alternatywa dla frytek! Możesz podawać je jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryby.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 duże ziemniaki (lub 8 małych)
  • 50 g oliwy z oliwek (5 łyżek)
  • ¼ łyżeczki suszonego chili
  • 40 g sera pleśniowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie umyj.
  • Na desce do krojenia ułóż równolegle dwie drewniane łyżki. Między ich trzonki włóż ziemniaka i nakrawaj go poprzecznie w jak najmniejszych odstępach.
  • Oliwę wlej do miseczki i wymieszaj w niej chili.
  • Ziemniaki posmaruj oliwą z chili, posól i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
  • Włóż do piekarnika i piecz bez przykrycia w 200⁰C przez 45 minut, po czym wyjmij, do otworów w ziemniakach wciśnij kawałki sera, podkręć temperaturę do 250⁰C i piecz jeszcze przez 15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika posól do smaku.

Trik Diety bez diety!
Dzięki krojeniu ziemniaków między trzonkami dwóch drewnianych łyżek, z łatwością pozostawisz nienaruszony spód ziemniaka.