Prosty przepis na spektakularne danie. Jego wygląd i smak zachwycą każdego. Możesz zmieniać dodawane przyprawy wedle upodobań. A zamiast sera pleśniowego świetnie sprawdzi się również feta. Te ziemniaki to idealna alternatywa dla frytek! Możesz podawać je jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy ryby.
Składniki (na 4 porcje):
- 4 duże ziemniaki (lub 8 małych)
- 50 g oliwy z oliwek (5 łyżek)
- ¼ łyżeczki suszonego chili
- 40 g sera pleśniowego
- sól
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj.
- Na desce do krojenia ułóż równolegle dwie drewniane łyżki. Między ich trzonki włóż ziemniaka i nakrawaj go poprzecznie w jak najmniejszych odstępach.
- Oliwę wlej do miseczki i wymieszaj w niej chili.
- Ziemniaki posmaruj oliwą z chili, posól i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Włóż do piekarnika i piecz bez przykrycia w 200⁰C przez 45 minut, po czym wyjmij, do otworów w ziemniakach wciśnij kawałki sera, podkręć temperaturę do 250⁰C i piecz jeszcze przez 15 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posól do smaku.
Trik Diety bez diety!
Dzięki krojeniu ziemniaków między trzonkami dwóch drewnianych łyżek, z łatwością pozostawisz nienaruszony spód ziemniaka.