Przepyszne połączenie smaków. Polski ziemniak i polski oscypek, pasują ze sobą idealnie.
Z podanej ilości składników wychodzi dwie spore porcje.
1 porcja: 220 kcal /9,4 g białko /7,3 g tłuszcz /30 g węglowodany

Składniki (na małą keksówkę):

  • 250 g ziemniaków
  • 70 g pietruszki (korzeń)
  • 20 ml śmietanki 10%
  • 40 g oscypka
  • 80 g pora
  • 600 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • papryka słodka i ostra, pieprz i sól do smaku
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Warzywa pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać śmietankę, doprawić i zblendować na gładki krem. Przy podaniu dodać pokrojony w kostkę ser i posiekana natkę.