Przepyszne połączenie smaków. Polski ziemniak i polski oscypek, pasują ze sobą idealnie.
Z podanej ilości składników wychodzi dwie spore porcje.
1 porcja: 220 kcal /9,4 g białko /7,3 g tłuszcz /30 g węglowodany
Składniki (na małą keksówkę):
- 250 g ziemniaków
- 70 g pietruszki (korzeń)
- 20 ml śmietanki 10%
- 40 g oscypka
- 80 g pora
- 600 ml wody
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- papryka słodka i ostra, pieprz i sól do smaku
- natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Warzywa pokroić, zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać śmietankę, doprawić i zblendować na gładki krem. Przy podaniu dodać pokrojony w kostkę ser i posiekana natkę.