Zupa ta jest pożywna i szybka w przygotowaniu. Dzięki wywarowi z żeberek jest aromatyczna i ma głęboki smak. Idealna na jesień i zimę aby ogrzać zmarznięty organizm.
Podczas gotowania zupy na samym początku można dodać kilka suszonych grzybów, wtedy aromat będzie jeszcze głębszy.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 60 g marchewki
  • 400 g żeberek
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 gałązki lubczyku
  • 1 gałązka selera
  • 2 gałązki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 150 g grzybów leśnych marynowanych

Zasmażka:

1/2 łyżki masła+ 1,5 łyżeczki mąki pszennej

Dodatkowo:

natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Żeberka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać z wody szumowiny, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem ok. 1 godz. Ziemniaki obrać i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić w plasterki, natomiast drugą w duże kostki. Grzyby marynowane posiekać drobno. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gałązki pietruszki, selera i lubczyku pokroić. Do gotujących się żeberek dodać starte warzywa, ziemniaki i zioła oraz sól i pieprz. Gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane marynowane grzybki i majeranek. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę, mieszać aby się nie przypaliła. Całość wlać do zupy energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Zupę chwilę jeszcze zagotować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Żeberka wyjąć z zupy i obsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Zupę podawać z podsmażonymi żeberkami i natką pietruszki.