Przemycenie warzyw do naszej diety stanowi dość poważny problem, zwłaszcza jeśli chodzi o małe dzieci. Najlepszym sposobem jest przemycenie ich w deserach, które nie dość, że pięknie wyglądają to i smakują, a co najważniejsze – nie czuć w nich obecności jakiegokolwiek warzywa! To brownie to słodki deser, w którym zagraniczne bataty – zostały zastąpione naszymi polskimi ziemniakami! Brzmi dziwnie? Owszem, ale smak mówi sam za siebie 🙂

Składniki (na małą keksówkę):

  • 300g ziemniaków
  • 150g suszonych daktyli
  • 2 jaja kurze (L)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao (20g)
  • 50g masła orzechowego
  • 5 łyżek erytrytolu lub ksylitolu
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat nugatowy

Sposób przygotowania:

Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia i przeciskamy je przez praskę, tak aby powstało pewnego rodzaju puree. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż zmiękną. Odcedzamy z wody i przekładamy do blendera. Dodajemy 2 jaja i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do blendera i jeszcze raz blendujemy. Dodajemy 3 łyżki kakao i około 5 łyżek erytrytolu (lub ksylitolu), aromat oraz proszek do pieczenia. Ponownie blendujemy. Można pomóc sobie łyżką i przemieszać. Formę na ciasto smarujemy cienką warstwą oleju kokosowego lub masła lub wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy masę do formy. Wyrównujemy w poziomie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy 45-50 minut (opcja góra-dół, niższa półka). Po upieczeniu i wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Brownie najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, owocami lub cukrem pudrem.