Niezwykle proste w wykonaniu, a efektownie wyglądające danie – ziemniaki faszerowane serem Rokpol, z niebieską pleśnią. Wykwintne w smaku, pyszne same, jako samodzielne danie, lub jako akompaniament, pasują do każdej pieczonej lub gotowanej białej ryby, np. dorsza czy pstrąga. Można przygotować je dzień wcześniej, podgrzać w piekarniku, w tym samym naczyniu w którym się zapiekały, przykrywając jego wierzch folią aluminiową.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 150 g sera rokpol
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%tł.
  • Sól
  • Pieprz
  • Szczypta tymianku
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania:

Ziemniaki szorujemy dokładnie szczoteczką i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości, uważając by się nie rozgotowały mają być jędrne. Ugotowane odstawiamy do przestygnięcia. Jeszcze letnie 2 ziemniaki, przekrajamy na pół, wzdłuż, łyżeczką wydrążamy miąższ, pozostawiając pół cm miąższu przy skórce, tworząc ziemniaczane łódeczki. Z pozostałych dwóch ziemniaków zdejmujemy skórkę i siekamy niezbyt drobno, razem z wydrążonym miąższem z pozostałych ziemniaków. Piekarnik nagrzewamy do 190st. C, naczynie do zapiekania smarujemy lekko olejem i układamy w nim łódeczki ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, szczyptę soli i smażymy do miękkości cebuli. Rokpol niedbale siekamy, niezbyt drobno. Gdy cebula usmaży się, na patelnię dodajemy posiekane ziemniaki, szczyptę tymianku, pieprz do smaku i smażymy kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy Rokpol, śmietanę i wszystko mieszamy. Takim farszem napełniamy łódeczki z ziemniaków i zapiekamy 25 min. Podajemy ciepłe, dekorując gałązkami koperku.