Ziemniaki to warzywo, które jest bardzo zakorzenione w naszej kulturze. I powinniśmy być z tego bardzo dumni, bo jest zdrowe, smaczne i można przygotować z niego dużo ciekawych dań. Jednym z nich są tiftele ziemniaczano-serowe, które możecie przygotować na rodzinne spotkanie lub imprezę ze znajomymi. Do tego aromatyczny sos czosnkowy, które idealnie uzupełnia tą przekąskę.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 50g sera żółtego
- 2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i odcedzamy z wody. Do gorących ziemniaków dodajemy masło i rozdrabniamy na puree. Odstawimy do wystygnięcia. Do puree dodajemy jajko, starty ser, mąkę, 1 łyżkę bułki tartej oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy na jednolitą masę. Wyrabiamy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.
Kuleczki ziemniaczane smażymy na oleju na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy starty czosnek i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gotowy sos serwujemy z chrupiącymi ziemniaczanymi tiftelami. Smacznego!