Uwielbiacie ruskie pierogi? Jeśli tak, to na bank pokochacie też podlaskie zaguby! Delikatne ciasto naleśnikowe po brzegi wypełnione ziemniaczano-cebulowym farszem doprawionym majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Nie w formie pierogów, a w formie rolad z widocznym farszem. Świetnie smakują prosto z wody, jak i odsmażone na patelni (ja uwielbiam obie wersje!). Genialnie smakują solo, jak i z dodatkami – najbardziej polecam sos grzybowy albo skwarki z cebulką.

Spróbujcie!

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml
  • sól – 1 łyżeczka
  • gorąca woda – 0,5 szkl = 125 ml

Farsze:

  • ziemniaki – 300 g
  • cebula – 2 szt
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Posiekaną cebulę szklimy na maśle.

Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach, odciskamy ( zostawiając jednak trochę skrobi).

Dodajemy do cebuli, smażymy ok. 20 minut mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Doprawiamy do smaku, studzimy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy gorącą wodę oraz sól, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na prostokąt, pokrywamy farszem. Zwijamy w roladę, ściskamy. Kroimy ok. 1,5 cm plastry. Gotujemy we wrzątku ok. 7-10 minut. Wyciągamy. Podajemy na gorąco.