Uwielbiacie ruskie pierogi? Jeśli tak, to na bank pokochacie też podlaskie zaguby! Delikatne ciasto naleśnikowe po brzegi wypełnione ziemniaczano-cebulowym farszem doprawionym majerankiem i świeżo mielonym pieprzem.
Nie w formie pierogów, a w formie rolad z widocznym farszem. Świetnie smakują prosto z wody, jak i odsmażone na patelni (ja uwielbiam obie wersje!). Genialnie smakują solo, jak i z dodatkami – najbardziej polecam sos grzybowy albo skwarki z cebulką.
Spróbujcie!
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna – 2 szkl po 250 ml
- sól – 1 łyżeczka
- gorąca woda – 0,5 szkl = 125 ml
Farsze:
- ziemniaki – 300 g
- cebula – 2 szt
- majeranek
- sól
- pieprz
- masło
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę szklimy na maśle.
Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach, odciskamy ( zostawiając jednak trochę skrobi).
Dodajemy do cebuli, smażymy ok. 20 minut mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Doprawiamy do smaku, studzimy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy gorącą wodę oraz sól, zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na prostokąt, pokrywamy farszem. Zwijamy w roladę, ściskamy. Kroimy ok. 1,5 cm plastry. Gotujemy we wrzątku ok. 7-10 minut. Wyciągamy. Podajemy na gorąco.