To przepis na chilli con carne z moją ulubioną formą ziemniaka czyli frytkami! Bardzo polecam to meksykańskie danie właśnie w takiej wersji, zakochacie się w nim jak ja!

Składniki:

Chili con carne:

  • 400g mięsko mielone wołowe
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku
  • po 2 łyżeczki: papryka ostra czerwona, papryka słodka czerwona, kmin
  • sos pomidorowy 300 ml
  • sól, pieprz
  • ser żółty
  • kolendra lub natka pietruszki
  • pomidor

Frytki:

  • 300g ziemniaków
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy na drobno. Podsmażamy na łyżce rozgrzanej oliwy na dużej patelni. Dodajemy mielone mięso i po chwili podsmażania dodajemy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz kmin, mieszamy i dalej smażymy. Dodajemy puszkę czerwonej fasoli razem z zalewą. Dodajemy sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut.

W międzyczasie smażymy frytki na patelni. Frytki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz, na nie nakładamy chili con carne, posypujemy startym serem żółtym, kolendrą i posiekanymi pomidorami! Gotowe, smacznego!