Moja mama urodziła się na Podlasiu więc te smaki są mi znane od dzieciństwa. Chcę Ci pokazać, że z dodatkiem ziemniaków, ciasto drożdżowe jest delikatniejsze i smaczniejsze. Przygotowałam tradycyjne pyszki pochodzące z Podlasia. Możesz je przygotować na słodko i wytrawnie.
W wersji wytrawnej pomiń cukier w przepisie i dodaj więcej soli. Wtedy pyszki cudownie będą smakowały z sosami mięsnymi.
W wersji słodkiej podaj je z owocami, cukrem pudrem i dżemami. Na pewno Ci zasmakują.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 120 g zsiadłego mleka
- 130 g jogurtu naturalnego
- 15 g drożdży instant
- 30 g masła
- 1 jajko
- 25 g cukru
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotuję do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, zsiadłe mleko, jogurt, drożdże cukier i mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiam ciasto. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione dodaję rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiam przez kilka minut aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 1h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat. Odrywam kawałek ciasta, obtaczam w mące i spłaszczam. Za pomocą noża wycinam nierównomierne kawałki ciasta.
W międzyczasie rozgrzewam olej do około 165°C. Przygotowane pyszki wykładam ostrożnie na rozgrzany olej i smażę z obu stron aż ciasto pięknie się zezłoci.
Podaję z domową konfiturą jagodową i jogurtem naturalnym.