“Latino” w kuchni od razu przywodzi mi na myśl skojarzenia z najróżniejszymi kukurydzianymi pomysłami na wszelkiego rodzaju pieczywo i inne potrawy, które dominują w kuchni Ameryki Południowej. Dlatego też postanowiłam wziąć na warsztat słynne i sprzedawane na każdym kroku w Wenezueli i Kolumbii arepas. Są tam one najczęściej traktowane jako pieczywo, nadziewane jak kanapki itp. Moja spolszczona wersja na bazie ziemniaków jest wypełniona duszoną wieprzowiną i pastą z dyni.

Składniki (na około 4 sztuki):

Ziemniaczane “arepy”:

  • 450 g ugotowanych i rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków
  • 120 g mąki kukurydzianej 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki wody
  • olej do smażenia

Pasta z dyni:

  • 500 g miąższu z dyni bez pestek ze skórką 
  • po 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej i ostrej 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju  
  • Sól 

Dodatki:

  • 400 g łopatki wieprzowej 
  • 1 mała marchewka 
  • 2 łyżki oleju 
  • Po 1 łyżeczce papryki w proszku słodkiej i ostrej
  • 1 listek laurowy 
  • 2 ziela angielskie 
  • Około 200 ml bulionu lub wody 
  • Około 250 g czerwonej kapusty 
  • Sok z cytryny 
  • Sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy wieprzowinę w kawałku, obsmażamy z każdej strony na dość dużym ogniu. Następnie dodajemy słodką i ostra paprykę, listek laurowy i ziele angielskie, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę marchewkę i wlewamy bulion/wodę. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu przez około 2 godziny (aż mięso stanie się tak miękkie, że będzie można je rozdzielać na włókna). Po ugotowaniu rozdzielamy widelcem na włókna.

Dynię kroimy w plastry, skrapiamy olejem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, oddzielamy skórkę, miąższ przekładamy do miseczki. Dodajemy ząbek czosnku, paprykę w proszku, sól i ewentualnie pieprz, blendujemy na gładką pastę.

Ziemniaki, mąkę kukurydzianą jajko i sól zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy wodę. Z ciasta formujemy 8 równej wielkości placuszków. Smażymy je na patelni na niewielkiej ilości oleju, na złoty kolor, z dwóch stron (po około 5-7 minut z każdej).

Czerwoną kapustę szatkujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i solą.

Wszystkie usmażone arepy ziemniaczane smarujemy pastą z dyni. Na cztery z nich nakładamy kapustę i wieprzowinę, przykrywamy pozostałymi czterema. Gotowe!