Moja mama urodziła się na Podlasiu więc te smaki są mi znane od dzieciństwa. Chcę Ci pokazać, że z dodatkiem ziemniaków, ciasto drożdżowe jest delikatniejsze i smaczniejsze. Przygotowałam tradycyjne pyszki pochodzące z Podlasia. Możesz je przygotować na słodko i wytrawnie.

W wersji wytrawnej pomiń cukier w przepisie i dodaj więcej soli. Wtedy pyszki cudownie będą smakowały z sosami mięsnymi.

W wersji słodkiej podaj je z owocami, cukrem pudrem i dżemami. Na pewno Ci zasmakują.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g zsiadłego mleka
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 15 g drożdży instant
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotuję do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Przestudzone ziemniaki przeciskam przez praskę. Dodaję do nich jajko, zsiadłe mleko, jogurt, drożdże cukier i mąkę. Za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego wyrabiam ciasto. Gdy ciasto będzie wstępnie wyrobione dodaję rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiam przez kilka minut aż będzie gładkie i błyszczące. Miskę z ciastem przykrywam folią spożywczą i pozostawiam na około 1h do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładam na podsypany mąką blat. Odrywam kawałek ciasta, obtaczam w mące i spłaszczam. Za pomocą noża wycinam nierównomierne kawałki ciasta.

W międzyczasie rozgrzewam olej do około 165°C. Przygotowane pyszki wykładam ostrożnie na rozgrzany olej i smażę z obu stron aż ciasto pięknie się zezłoci.

Podaję z domową konfiturą jagodową i jogurtem naturalnym.