Będąc na diecie, czy jak staramy się odżywiać się zdrowo, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych tradycyjnych potraw. Dowodem na to są właśnie te placki. Odchudzone placki ziemniaczane. Są mniej kaloryczne niż placki tradycyjne, a w smaku przepyszne. Na dodatek robię się je dosłownie w 30 minut, a nawet mniej 😉

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g cukinii
  • 100 g marchewki
  • 40 g cebuli
  • 50 g mąki kukurydzianej (może być również mąka orkiszowa, owsiana czy pszenna. Ale tylko mąka kukurydziana nadaje tak fajny złoty kolor placuszkom)
  • 2 jajka
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, papryka słodka do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, cukinie i marchewkę zetrzeć na tarce. Z ziemniaków i cukinii dobrze odcisnąć płyn. Dodać pokrojoną w kostkę cebule, jajka, mąkę, czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawić i dokładnie wymieszać. Placuszki smażymy na minimalnej ilości oliwy pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Z podanej ilości składników robię 12 placków.

1 placuszek ma: 61 kcal/ 2,1 g białko / 1,7 g tłuszcz /9,5 g węglowodany