Tylko dwa składniki (nie licząc przypraw) i mega szybkie wykonanie! Doskonały przepis, kiedy nie masz czasu na gotowanie obiadu. To danie lekkostrawne. Będzie smakowało nawet małym niejadkom. Zamiast czarnuszki możesz użyć posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku. To pozwoli przemycić porcję warzyw maluchom (o dorosłych oczywiście nie wspominając).

Składniki (na 40 kluseczków):

  • 500 g ziemniaków jednej z mącznych odmian, zawierających dużo skrobi, takich jak: aster, bryza, gracja, ibis czy tajfun
  • 200 g kaszy manny
  • 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj i ostudź. Przeciśnij je przez praskę, dodaj kaszę oraz czarnuszkę i wyrób ciasto. Dłońmi uformuj nieduże kuleczki. Wrzucaj do wrzącej, posolonej wody i gotuj siedem minut od momentu wypłynięcia. Kluseczki podawaj polane rozpuszczonym masłem lub bułką tartą.