Warmię i Mazury kocham całym sercem. Uważam, że to najpiękniejszy region naszego kraju. Pola, lasy, łąki, jeziora. Niepowtarzalny klimat i pyszne jedzenie. Kuchnia mazurska ma swoje korzenie w kuchni polskiej, niemieckiej i litewskiej. Dania regionalne bazują na ziemniakach, jajach, grzybach i oczywiście rybach.
Regionalne potrawy zachwycają niepowtarzalnym, swojskim smakiem. Domowe przetwory, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, łatwe i szybkie w wykonaniu. W prosty sposób można je odtworzyć po powrocie z wakacji, już w domu.
Dzisiaj proponuję plińce z pomoćką, czyli placki ziemniaczane z sosem, u mnie będzie to śmietana z twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
- 6 polskich ziemniaków
- 1 mała cebula dymka
- 1 jajko z wolnego wybiegu
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki
- Sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- koper do dekoracji
- kwaśna śmietana
- 30 g twarogu
- 1 łyżka pasty z czosnku niedźwiedziego
- wędzona ryba np. pstrąg, sielawa, sieja
Sposób przygotowania:
PLIŃCE:
Ziemniaki dokładnie umyj i obierz. Zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Jajko umyj i wbij do startych warzyw. Masę dopraw solą, pieprzem i innymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj dodając po 1 łyżce mąki.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po jednej łyżce masy ziemniaczanej delikatnie wygładzając. Smaż do uzyskania złocistego koloru po obu stronach. Placki wykładaj na papierowy ręcznik.
POMOĆKA:
Połącz śmietanę i twaróg z czosnkiem niedźwiedzim. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Gotowe placki ziemniaczane wyłóż na talerz, udekoruj kleksem z sosu śmietanowego, kawałkiem wędzonej ryby i świeżym koprem. Danie świetnie sprawdzi się na przystawkę jak również bezmięsny obiad w czasie postu. Smacznego!