Przygotowałam tartę w kosmicznym wydaniu, którego pewnie jeszcze nikt nie widział. Jest to tarta odwrócona – przygotowana „do góry nogami”. Ziemniaki karmelizowane z dodatkiem cebuli i czosnku, świeża feta i duża ilość rozmarynu z domowego ogródka. A wszystko to zapieczone pod delikatnym, kruchym ciastem! Całość obłędna!

Jest to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale i fantastycznie wygląda. Z całą pewnością zaskoczy wszystkich domowników! A tarta ta stanie się jednym z ulubionych dań!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g oleju roślinnego
  • 70 g śmietany kwaśnej, gęstej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatki:

  • 600 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 główki polskiego czosnku
  • 150g sera feta
  • 1 łyżka cukru
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy (można to robić w malakserze). Zawijamy w folię, chłodzimy.

FARSZ:

Oczyszczone ziemniaki gotujemy zostawiając je lekko twarde, odcedzamy. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na 3-4 łyżkach oleju, dodajemy łyżkę cukru i trochę soli – karmelizujemy na złoto.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy olej, dodajemy ząbki czosnku, podsmażamy ziemniaki, by nabrały rumianego koloru. Przykrywamy karmelizowaną cebulą po całości. Dodajemy pokruszoną fetę oraz dużo rozmarynu. Lekko oprószamy solą i pieprzem.

Przykrywamy rozwałkowanym przez papier, schłodzonym płatem ciasta, delikatnie ugniatamy. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Po upieczeniu odwracamy!

Posypujemy ponownie odrobiną fety i świeżych ziół. Zajadamy na gorąco!