Słodkie placuszki z gotowanych ziemniaków z owocami, to zdecydowanie kosmiczne połączenie. W naszej kuchni gotowane ziemniaki kojarzą się najczęściej z daniem wytrawnym, a tu takie miłe zaskoczenie. Okazuje się, że gotowane ziemniaki mogą też być apetycznym deserem albo słodką przekąską.

Składniki:

Placuszki:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • gęsta śmietana lub jogurt grecki
  • owoce

Sposób przygotowania:

W misce przy pomocy widelca mieszamy wszystkie składniki na placki. Masa będzie klejąca. Masę przekładamy na posypany mąką blat i wałkujemy na placek o grubości ok. 0,5 mm i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka o średnicy 7 cm.

Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do uzyskania złotego koloru.
Podajemy od razu dekorując jogurtem i owocami.