Kluski śląskie to tradycyjne polskie kluski z charakterystyczną dziurką w środku. Przygotowujemy je z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Moim zdaniem najlepiej smakują z mięsnym gulaszem, polane sosem. Do tego ogórek kiszony lub domowa surówka i mamy pyszne danie 🙂

Składniki:

Kluski

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku

Gulasz z karkówki wieprzowej na 3-4 porcje

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2 szklanki bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta majeranku
  • pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju
  • ew. 1 łyżki mąki (do zagęszczenia)

Sposób przygotowania:

Ugotowane i odcedzone ziemniaki przeciskam do miski przez praskę i pozostawiam do przestygnięcia. Uklepuję ziemniaki i wyjmuję 1/4, zasypuję dziurkę mąką ziemniaczaną i dodaję z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodaję solidną szczyptę soli do smaku i ugniatam na jednolite ciasto. Nabieram odrobinę masy w dłonie i formuję kształtne kluski. Palcem lub końcówką drewnianej łyżki robię małe wgłębienie w środku.

Kluski gotuję w osolonym wrzątku, ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w dość drobną kostkę (wielkość według uznania). Pokrojone mięso przekładam do miski, przyprawiam do smaku pieprzem, solą, czerwoną słodką papryką oraz majerankiem. Czystą dłonią mieszam całość, tak jakbym chciała wmasować przyprawy w mięso. Miskę przykrywam talerzem i wstawiam do lodówki na minimum 30 minut, aby mięso przegryzło się z przyprawami. Można to też zrobić np. dzień wcześniej.

Na rozgrzaną patelnię dodaję olej i smażę karkówkę z każdej strony na złocisto, ok. 10 minut. Teraz między podsmażone mięso utykam cebulę pokrojoną w piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażam mięso z warzywami i kiedy cebula się zeszkli, zalewam całość bulionem, tak aby mięso było przykryte. Dokładam także liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Duszę całość pod przykryciem ok. 15 minut i dodaję startą na tarce o grubych oczkach marchew. Teraz całość ponownie duszę na najmniejszym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie (należy uważać, aby się nie rozgotowało). Na koniec według uznania doprawiam jeszcze gulasz do smaku, można go także zaciągnąć łyżką mąki rozprowadzoną w odrobinie wody/mleka/śmietany. Nie jest to jednak konieczne.

Kluski podaję z gulaszem i ogórkiem kiszonym. Smacznego!