Zupa jest dobra na wszystko. Warto ją przygotować na obiad i szukać nowych smaków i aromatów. Aromatyczna afrykańska zupa zaskoczy was smakiem, jest po prostu przepyszna i bardzo syta. Dodatek masła orzechowego i limonki sprawia, że nie można się jej oprzeć i smakuje wyjątkowo. Taka nuta egzotyki w zwykłej zupie, cała symfonia smaków – słodkiego, pikantnego i kwaśnego.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • filet z kurczaka
  • puszka pomidorów
  • 50 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół limonki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Filet z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. Pieczarki z cebulką także przesmażamy na patelni, dodajemy marchewkę i paprykę. Na koniec dodajemy przyprawy – ostrą paprykę i cynamon, mieszamy.

Warzywa razem z mięsem przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Na koniec dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, śmietanę, masło orzechowe oraz sok z limonki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy zupę natką pietruszki.