Kuchnia afrykańska jest niezwykle różnorodna i w zależności od regionu, do jakiego się udamy, ma nam wiele do zaoferowania. Ja postanowiłam udać się w podróż nad Zatokę Gwinejską, do Nigerii i wykonać przepis inspirowany ciasteczkami chin chin. W Nigerii to słodkie, smażone, małe kąski, które przygotowuje się z dodatkiem korzennych przypraw, koniecznie gałki muszkatołowej, ale także cynamonu, imbiru, często także z dodatkiem mielonych orzechów. Moja wersja opiera się na cieście z ugotowanych ziemniaków i tradycyjnych dodatkach. W ten sposób powstają nam smakowite, słodkie przekąski, które na pewno skradną niejedno serce.

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g ugotowanych i rozgniecionych tłuczkiem ziemniaków
  • około 170 g mąki pszennej
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich zmielonych blenderem
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru
  • 1 startą gałkę muszkatołową (lub 1 łyżeczkę gałki w proszku)

Dodatki:

  • Około 100 g drobnego cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia (około 700ml)

Sposób przygotowania:

Ugotowane i rozgniecione tłuczkiem ziemniaki wsypujemy na stolnicę, dodajemy mąkę, zmielone orzechy, posiekane na drobne kawałki masło, cukier, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Formujemy z niego około 5 wałeczków, każdy tniemy na małe kawałki przypominające kopytka (lub w inny dowolny kształt).

Drobny cukier mieszamy z cynamonem na głębokim talerzu.

W garnku rozgrzewamy olej. Do gorącego wrzucamy partię kluseczek, smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym na dosłownie kilka sekund. Następnie szybko przenosimy usmażone przekąski na talerz z cukrem i obtaczamy je w nim obficie (muszą być gorące, aby cukier się do nich przykleił). Gotowe!