Chrupiące placki ziemniaczane kojarzą się z wakacjami i rybą w panierce jedzoną z widokiem na Bałtyk. Dlatego też podałam je w morskiej wersji – z sosem czosnkowym, wędzonym łososiem i koperkiem. Takie bliny w wersji ziemniaczanej!

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków typu B lub C
  • 1/2 czerwonej cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 100 g wędzonego łososia
  • kilka rzodkiewek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki trzemy na tarce (mogą być obrane, ale nie muszą). Możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo na mniejszych, jeżeli wolimy bardziej gładkie placki. Odstawiamy na chwilę, aby puściły sok i odsączamy w rękach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mąkę, jajko i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy niewiele oleju – tylko do przykrycia powierzchni. Łyżką wykładamy placki i smażymy na złoto po około 3 minuty z każdej strony.

Odsączamy na ręczniku papierowym. W tym czasie mieszamy jogurt z koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Placki wykładamy na talerz, na wierzchu układamy sos czosnkowy, kawałek wędzonego łososia, kilka pokrojonych rzodkiewek i świeży koperek. Pycha!