Chrupiące placki ziemniaczane kojarzą się z wakacjami i rybą w panierce jedzoną z widokiem na Bałtyk. Dlatego też podałam je w morskiej wersji – z sosem czosnkowym, wędzonym łososiem i koperkiem. Takie bliny w wersji ziemniaczanej!
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków typu B lub C
- 1/2 czerwonej cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 papryczka chilli
- 100 g gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżego koperku
- 100 g wędzonego łososia
- kilka rzodkiewek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzemy na tarce (mogą być obrane, ale nie muszą). Możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach albo na mniejszych, jeżeli wolimy bardziej gładkie placki. Odstawiamy na chwilę, aby puściły sok i odsączamy w rękach. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, mąkę, jajko i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewiele oleju – tylko do przykrycia powierzchni. Łyżką wykładamy placki i smażymy na złoto po około 3 minuty z każdej strony.
Odsączamy na ręczniku papierowym. W tym czasie mieszamy jogurt z koperkiem, wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Placki wykładamy na talerz, na wierzchu układamy sos czosnkowy, kawałek wędzonego łososia, kilka pokrojonych rzodkiewek i świeży koperek. Pycha!