Donaty to nic innego jak pączki z dziurką obficie oblane lukrem, często o finezyjnych kolorach przyciągających oko każdego łasucha. To prawdziwy przysmak kuchni amerykańskiej! Moje donaty wykonałam z ciasta drożdżowego z dodatkiem polskich ziemniaków. Są bardzo lekkie, puszyste i mięciutkie. Nie żałujcie sobie tej przyjemności. Przenieśmy się wspólnie do najlepszej amerykańskiej cukierni!

Składniki:

(na 10-12 donatów)

Donaty:

  • 250 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • ok. 100 ml letniego mleka
  • 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 2 żółtka
  • 30 g miękkiego masła

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • ok. 60 ml mleka
  • 2-3 łyżki naturalnego kakao

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • 50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

Sposób przygotowania:

Donaty: wszystkie składniki dokładnie odważyć. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać połowę cukru i połowę mleka. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wsypać 30 g mąki i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę z rozczynem drożdżowym nakryć ściereczką i odstawić na bok na 20 minut do ruszenia drożdży.

Do dużej miski wsypać resztę mąki oraz cukru, wlać pozostałe mleko. Dodać również ziemniaki, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiać mikserem z hakiem do uzyskania jednolitego, lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce, którą nakryć ściereczką. Odstawić na bok na 60-80 minut do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie, krótko zagnieść je na stolnicy obsypanej mąką, podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć, a następnie pośrodku zrobić dziurkę, np. małym kieliszkiem lub okrągłą foremką. Donaty umieścić na oprószonej mąką deseczce lub stolnicy. Pozostawić do napuszenia na około 30 minut (przykrywając ściereczką).

Pod koniec tego czasu rozgrzać olej w garnku. Gdy osiągnie temperaturę 175 st.C wrzucać po kilka donatów, smażyć z obu stron do zarumienienia. Odsączać na ręczniku papierowym. Pamiętajcie, by na olej kłaść najpierw pączki, które w pierwszej kolejności zostały uformowane.

Lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z mlekiem i naturalnym kakao do uzyskania gęstego czekoladowego lukru. W razie potrzeby dolać mleka lub dosypać cukru pudru.

Donaty zanurzyć z jednej strony w lukrze, posypać posiekaną gorzką czekoladą. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego!