Co może być bardziej morskiego od dobrej rybki? Połączenie śledzia i ziemniaków to klasyk, który zawsze się sprawdzi. W morską podróż zabieramy jeszcze chrupiące jabłko i kwaśne ogórki i gotowe!

Klasyczny dodatek do ziemniaków, tym razem podany w formie sałatki.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki
  • kilka kawałków śledzia w śmietanie
  • ½ jabłka
  • kilka kropli cytryny
  • 2 średnie ogórki
  • 1 zielona część z dymki (szczypior)
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: Ziemniaki obieram, kroję na 6 lub 8 części i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Jabłko obieram i kroję w większą kostkę, skraplam cytryną. Ogórki kroję w większą kostkę. Na dnie miski układam ziemniaki, nakładam na nie pokojone ogórki i jabłko, dodaję kawałki śledzia w śmietanie i kleksy majonezu. Dymkę kroję lub ucinam nożyczkami i dodaję na wierzch. Solę i pieprzę sałatkę i mieszam dopiero po podaniu. Szybko i pysznie!