Co może być bardziej morskiego od dobrej rybki? Połączenie śledzia i ziemniaków to klasyk, który zawsze się sprawdzi. W morską podróż zabieramy jeszcze chrupiące jabłko i kwaśne ogórki i gotowe!
Klasyczny dodatek do ziemniaków, tym razem podany w formie sałatki.
Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- kilka kawałków śledzia w śmietanie
- ½ jabłka
- kilka kropli cytryny
- 2 średnie ogórki
- 1 zielona część z dymki (szczypior)
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania: Ziemniaki obieram, kroję na 6 lub 8 części i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Jabłko obieram i kroję w większą kostkę, skraplam cytryną. Ogórki kroję w większą kostkę. Na dnie miski układam ziemniaki, nakładam na nie pokojone ogórki i jabłko, dodaję kawałki śledzia w śmietanie i kleksy majonezu. Dymkę kroję lub ucinam nożyczkami i dodaję na wierzch. Solę i pieprzę sałatkę i mieszam dopiero po podaniu. Szybko i pysznie!