Podczas mojej podróży do Stanów Zjednoczonych pamiętam kilka typowych dań i smaków, ale to frytki łączą je i pojawiają się przy prawie każdym daniu. Dlatego szukając amerykańskich inspiracji wiedziałam, że będą to frytki. Tym razem jednak nieco inne, pyszne okrągłe frytki bardzo miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Możecie je zrobić z resztek ugotowanych do obiadu ziemniaków!

Składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki pieprzu + dodatkowa sól do gotowania ziemniaków
  • 700 ml oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Następnie przeciśnij przez praskę lub za pomocą tłuczka, ale tak, aby nie było grudek. Do ziemniaków dodaj sól, pieprz, jajko oraz mąkę. Wszystko wymieszaj najpierw łyżką a na koniec rękami. Do głębokiego talerza dodaj bułkę tartą. Z ciasta ziemniaczanego twórz kulki i obtaczaj je w bułce tartej.

W garnku, frytkownicy lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kulki w gorącym oleju aż zarumienią się z każdej strony, odwracając je co 30-40 sekund. Po kilku minutach kuleczki będą gotowe. Kuleczki ziemniaczane podawaj od razu lub po jakimś czasie podgrzane w gorącym piekarniku. Palce lizać!