Dobre, bo polskie! Pamiętajcie, że polska kuchnia nie musi być nudna, a my śmiało możemy do niej wprowadzać autorskie pomysły. Tworzyć nowe dania opierając się na polskich składnikach! Taka jest właśnie moja tarta, to pomysł na inny obiad niż na moim rodzinnym stole, ale jakże smakowity i robiący na gościach wrażenie.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 2 małe jajka
  • łyżeczka soli
  • 150g schłodzonego masła

Farsz:

  • 300g ziemniaków
  • 2 miękkie gruszki
  • 1 pierś z gęsi
  • natka pietruszki
  • śmietana 30%
  • 2 jajka
  • rozmaryn, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem, wrzucamy do rękawa i pieczemy około 3 godzin w 160 stopniach.

Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki na ciasto szybko łączymy, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut

Mięso upieczonej gęsi szarpiemy na drobne kawałki. Piekarnik na tartę nagrzewamy na 190 stopni. Formę smarujemy masłem i ręcznie układamy ciasto, widelcem robimy dziurki, przykrywamy papierem do pieczenia, na wierzch kładziemy obciążnik (np. małe naczynko żaroodporne) i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut, następnie zdejmujemy papier i obciążenie, zmniejszamy stopnie do 180 i pieczemy jeszcze około 12 minut (obserwujcie swoje ciasto, każdy piekarnik jest trochę inny), podpieczony spód wyciągam z piekarnika, ale nie wyłączam go na ten czas

Na spód ciasta wylewamy 3-4 łyżki śmietanki 30%, następnie kładziemy plasterki gruszki a na nie ziemniaki. Resztę śmietany 30% łączymy z dwoma rozbełtanymi jajkami i wylewamy na tartę.

Tartę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zmniejszamy stopnie do 160, dokładamy mięso z gęsi i pieczemy jeszcze 6 minut. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki. Tarta smakuje znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gotowe! Smacznego!