Kaszubski sernik z ziemniakami, który pierwszy raz jadłam odwiedzając ten region Polski, jest pyszny, wilgotny i prosty do przygotowania.
Sam ser, masło i ziemniaki. Jeżeli lubimy, możemy dodać tutaj ulubione bakalie. Korzystając z sezonu letniego sernik podałam z frużeliną wiśniową. Lekko słodki, o delikatnej strukturze zachwyci każdego 🙂

Składniki:

Masa serowa (składniki w temp. pokojowej, tortownica o średnicy 25 cm)

  • 1 kg sera tłustego zmielonego trzykrotnie
  • 150 g masła 82%
  • 250 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej wybrać mączyste ziemniaki)
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jaj L; osobno białka i żółtka
  • 1 garść rodzynek lub drobno pokrojonych suszonych moreli

Frużelina wiśniowa:

  • 400 g świeżych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 5 łyżek zimnej wody

Sposób przygotowania:

Ugotowane i przestygnięte ziemniaki przepuść przez praskę. Ziemniaki wraz ze zmielonym twarogiem przełóż do miski i odstaw na bok. Do misy miksera dodaj miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Ucieraj składniki przez 3-4 minuty. Do utartych składników dodaj ser i ziemniaki, wymieszaj krótko. W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Białka delikatnie wmieszaj do masy serowo – ziemniaczanej najlepiej zrobić to drewnianą łyżką, żeby nie wprowadzić do masy zbyt wiele powietrza. Na koniec dodaj rodzynki lub posiekane morele, połącz.
Tortownicę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą, przełóż masę serową, wyrównaj wierzch. Sernik piecz przez ok. 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. Studź 10 minut przy otwartych drzwiach piekarnika, następnie wyciągnij na blat. Całkowicie przestygnięty sernik udekoruj frużeliną wiśniową i przechowuj w lodówce.

Wiśnie podgotuj razem z cukrem, aż puszczą sok. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, dodaj do gotujących wiśni, energicznie wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Finalnie powinieneś otrzymać gęstą frużelinę, którą po ostygnięciu udekoruj sernik.