Pyszne i aromatyczne kopytka z dynią z dodatkiem twarogu, potrawa znana, ale w innym wydaniu. Tak przygotowane kopytka są przepyszne i bardzo delikatne, mają piękny pomarańczowy kolor. Dodatkowo podsmażyłam je na patelni z bułką tartą i są bardzo chrupiące. To fajny pomysł na obiad dla całej rodzinki.

Składniki: (na ok. 40 sztuk) Ciasto ziemniaczane:

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g dyni
  • 170 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 130-150 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło klarowane
  • jajko
  • bułka tarta
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzone ziemniaki z dynią i twarogiem tłuczemy tłuczkiem, dodajemy jajko, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami. Na stolnicę lub blat podsypany mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.

Po ugotowaniu układamy na talerze, aby wystygły. Do jednej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem, do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą. Kopytka obtaczamy w jajku i bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię z masłem i podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Gotowe kopytka przekładamy na talerze. Możemy je posypać cukrem, cynamonem lub polać miodem albo podać z ulubioną surówką. Gotowe!